Houtrot Reparatie

Houtrot reparatie Breukelen

Houtrot komt helaas vaak voor in Nederland. De grootste veroorzaker hiervan is het vochtige klimaat in ons land. Maar niet getreurd, onze schilders maken gebruik van professionele materialen en kunnen daar ongelooflijk veel mee herstellen. U krijgt zelfs jaren garantie op dit herstelwerk. 

Bovendien kost houtrot reparatie natuurlijk veel minder dan het compleet vervangen van een kozijn. Maar hoe kan je houtrot herkennen? En hoe pakken we de reparatie aan?

Houtrot Nok Huis | Veerwater Schilderwerken

Hoe herken je houtrot?

Houtrot is vaak niet direct zichtbaar, vooral niet als er nog een laag verf op het hout zit. Maar onder die laag kan het hout langzaam maar zeker worden aangetast. De makkelijkste manier om je houtwerk te controleren op houtrot is door op het hout te drukken. Als het hout meegeeft, dus wanneer het sponsachtig en flexibel aanvoelt, is de kans groot dat het hout is aangetast. Daarvoor hoeft het nog niet eens schilferig te zijn. Is het hout gezakt voor de druktest, dan doe je er goed aan om het te repareren. Bij gebeitst hout kun je houtrot ook herkennen aan donkere plekken. Weet je niet zeker of je houtrot hebt, of wil je bepalen hoe diep het houtrot is doorgedrongen? Dit kun je doen door met een schroevendraaier of priem zachtjes in het hout drukken, voel je weerstand dan is er niets aan de hand. Ga je met de schroevendraaier of priem in het hout dan heb je zeker houtrot en wordt het tijd om actie te ondernemen.

Hoe pakken wij een houtrot reparatie aan?

Om een gedegen reparatie van houtrot te bewerkstelligen is het van belang dat we een product gebruiken dat zorgt voor een duurzame en bestendige reparatie. Er zijn twee soorten houtrotvullers: één op basis van polyester en één op basis van epoxy.

Houtrot Reparatie Nok | Veerwater Schilderwerken

Houtrotvullers van polyester

Houtrotvullers gemaakt van polyesters zijn over het algemeen snel uithardende reparatiemiddelen voor een ogenschijnlijk aantrekkelijke prijs. Deze producten worden echter keihard en zijn na uitharding niet meer flexibel of elastisch. Ook blijken deze producten vaak niet de benodigde verankering met de houten ondergrond te bezitten. Je loopt daarmee het risico dat het houtrotherstel van korte duur is. Voor een duurzame reparatie van houtrot zijn deze producten naar onze mening dan ook niet geschikt.

Houtrotherstel met epoxy

De houtrotvuller van hoge kwaliteit is gemaakt op basis van epoxy. Epoxy is een thermohardende kunststof die voor veel toepassingen geschikt is. Omdat de druk- en treksterkte twee keer groter zijn dan die van beton is deze kunststof geschikt voor uiteenlopende toepassingen. Een van de bekende toepassingen is epoxylijm. Hourotvuller op basis van epoxylijm/hars bestaat uit een twee-componenten-product dat vermengd moet worden voor verwerking. Door de vermenging kan invloed worden uitgeoefend op de uithardingstijd en de schuurbaarheid. Bij de meeste professionele producten is de vermenging al gedaan en hoeft er slechts een keuze gemaakt te worden met welke uithardingstijd er gewerkt moet worden. 

Veerwater Schilderwerken maakt altijd gebruik van houtrotvuller op basis van epoxy.

Kozijnen schilderen

Nadat we uw kozijn volledig herstelt hebben met de epoxy houtrotvuller is het tijd om aan de slag te gaan met het buitenschilderwerk van uw kozijn. Nauwkeurig en strak wordt het kozijn afgeplakt om vervolgens geverfd te worden. Onze schilders gebruiken voor de buitenkozijnen altijd buitenbeits of buitenlak.

Onze referenties

Veerwater Schilderwerken is vooral actief in de omgeving van Breukelen. Maar ook tussen Naarden en Driebergen beschikken we over tientallen referenties. Dus woont u in Maarssen, Zeist, De Bilt of Bilthoven en zoekt u een schilder? Neem dan snel contact met ons op.